Po niezbędnych naprawach zapora przechwytująca powraca na Wielką Pacyficzną Plamę Śmieci
27 czerwca 2019, 08:37Boyan Slat, twórca projektu Ocean Cleanup, poinformował na Twitterze, że zapora pływająca System 001/B wyruszyła w drogę, by po raz drugi zmierzyć się z Wielką Pacyficzną Plamą Śmieci. Pod koniec zeszłego roku została uszkodzona przez napór fal i silne wiatry i nie zatrzymywała przechwyconych odpadów. Poddano ją kilkutygodniowej modernizacji/naprawie i niedawno wypłynęła w rejs na ocean. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie zbierać ok. 5 t śmieci miesięcznie.
Weganie i wegetarianie są bardziej narażeni na złamania kości
23 listopada 2020, 10:14Analizy badań EPIC-Oxford sugerują, że weganie, wegetarianie oraz osoby, które z mięsa jedzą wyłącznie mięso ryb, są bardziej narażeni na złamania kości niż osoby jedzące mięso. Ryzyko takie jest szczególnie widoczne w przypadku wegan, którzy narażeni są na zwiększone prawdopodobieństwo złamania wszelkich kości, w tym kości nóg czy kręgosłupa
Witamina B12 w diecie wegetariańskiej
11 kwietnia 2023, 20:03Witamina B12, nazywana także kobalaminą, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Odgrywa istotną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Dzięki niej możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymanie odpowiedniej wydajności poznawczej. Jej obecność jest niezbędna w przebiegu procesu tworzenia erytrocytów1, podczas syntezy DNA, w podziałach komórkowych, a także do utrzymania odpowiedniej integralności osłonek mielinowych w komórkach nerwowych
Japończycy chcą mniej zestresowanych tuńczyków
11 lipca 2007, 08:41Japońscy naukowcy zastanawiają się, jak zmniejszyć stres przeżywany przez schwytane w sieci rybackie tuńczyki. Myślą przy tym bardziej o smaku mięsa, a nie o ich dobrostanie emocjonalnym. Szefem projektu jest profesor Kunihiko Konno z Uniwersytetu Hokkaido.
Więcej białka = mniej tłuszczu
27 listopada 2008, 23:15Niskokaloryczna dieta bogata w białka jest skutecznym sposobem na zwiększenie tempa spalania tkanki tłuszczowej u osób otyłych oraz cierpiących z powodu nadwagi - twierdzą australijscy badacze.
Mała rybka rzuca światło na ewolucję
23 kwietnia 2010, 10:31Jak przebiega ewolucja, jak przebiega specjacja? Hamlet - mała kolorowa rybka, powszechny mieszkaniec karaibskich raf koralowych, pomogła lepiej zrozumieć proces powstawania nowych gatunków.
Dwóch na jednego to banda łysego
5 września 2011, 09:10Jeżowce są przysmakiem zarówno dla rozgwiazdy z gatunku Marthasterias glacialis, jak i talasomy pawiej, ryby z rodziny wargaczowatych. W pojedynkę nie są w stanie ich schwytać, ale gdy jedne pomogą drugim, już tak. Nicola Galasso z Università degli Studi della Tuscia uważa, że nie jest to prawdziwa współpraca, zwierzęta się też dla siebie nie poświęcają, nie da się jednak ukryć, że nieświadomie sobie pomagają.
Mistrz nurkowania w akcji
1 sierpnia 2012, 13:17Naukowcy z Wildlife Conservation Society zarejestrowali niezwykły film. Przyczepili miniaturową kamerę do ciała kormorana niebieskookiego i ze zdumieniem obserwowali umiejętności tych ptaków.
XXI-wieczny Robinson Crusoe będzie pracować przez Internet
23 września 2013, 13:17Francuski przedsiębiorca Gauthier Toulemonde zamierza przez 40 dni prowadzić swój biznes z bezludnej wyspy w Indonezji. Zda się całkowicie na komputery zasilane energią wiatrową i słoneczną oraz 2 telefony satelitarne.
Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby
17 lutego 2015, 11:49Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.